DE STIUT! Cancerul de piele se clasifica in: cancer melanomic, adica melanomul  malign si cancer nonmelanomic adica carcinomul bazocelular si  carcinomul spinocelular.  Cancerul de piele non melanomic are o crestere a incidentei de 300% in ultimii 20 ani. In ultimii 50 de ani, incidenta melanomului a crescut cu 1500 %. Carcinomul bazocelular si spinocelular sunt cele mai des intalnite forme de  cancer de piele. Desi rareori pun viata in pericol inca se inregistreaza cazuri  mutilante cu distrugeri ale piramidei nazale, invadarea orbitei sau a partilor  moi ale fetei. De asemenea cazurile neglijate diagnostic si terapeutic pot in  stadiile finale metastaza si intr-un final conduc la decesul pacientului.  In ciuda eforturilor individuale sau publice de educaţie medicala, dermatologii,  ca şi alţi specialisti, se confrunta periodic cu forme avansate de melanom  malign. Din fericire , cancerul de piele este curabil, dacă este diagnosticat la timp. Dermoscopia are un raport eficienta/cost pozitiv si conduce la scaderea  numarului de excizii nenecesare a nevilor, permite detectarea precoce a  melanomului ca si altor cancere cutanate.  In Romania in 2012 au fost estimate 3.55 cazuri de melanom malign la 100,000 adulti adica aproximativ 1.121 cazuri in total. Datele despre aceste tipuri de cancer sunt estimative pentru ca inca nu exista un registru de cancer care sa le contabilizeze. Cert este ca la nivelul clinicii noastre inregistram aproximativ 150 cazuri de cancer de piele anual din care ~20 cazuri de melanom dintr-un total de ~4000 de consultatii. Acest numar de cazuri este progresiv crescator in ultimii ani la nivelul judetului Constanta.
Factorii de risc pentru melanomul malign, carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular includ următoarele : 1. Expunerea la ultraviolete naturale sau artificiale (saloane de brozat), pe termen lung; 2. Tipul de piele Fitzpatrick II ce asociaza: piele blonda cu pistrui, care se arde cu usurinta, nu se bronzeaza sau se bronzeaza putin; ochi deschisi la culoare; albastri, verzi; par rosiatic, blond . 3. Prezenta de keratoze actinice; Foto 8 4. Tratament cu radiatii pentru alte afectiuni; 5. Imunitate scazuta; 6. Modificări genetice cu risc pentru de cancerul de piele ; 8. Expunerea la arsenic . Orice factor care creste sansa de a avea cancer  se numeste factor de risc. A avea un factor de risc nu inseamna ca in mod obligatoriu vei face cancer. DE STIUT! Semne de melanom: O leziune suspecta de melanom trebuie evaluata dupa regula ABCD cu urmatoarele caracteristici: A-asimetrie, B-margini neregulate, C-schimbarea culorii, D-diametrul mai mare de 5-6 mm. In orice caz o leziune noua sau o leziune veche care are aspect de “ratusca cea urata”. Foto 1, Semne de cancer bazocelular sau spinocelular: 1. O rană care nu se vindeca; Foto 5 2. Mici arii ale pielii care sunt : sub forma unei perle lucioase netede; Foto 3 arie ca o cicatrice, mic nodul, de culoare rosiatica, alba, galbena, ceroasa; Foto 4 leziune sangeranda spontan sau la atingere minima, acoperita de cruste. Foto 6, 7
YES CLINIC DERMATOLOGIE CONSTANTA
Copyright ® Yes Clinic, Dr. Tudorel Poalelungi
O dermatoscopie facuta azi iti salveaza viata maine! Programeaza-te acum! 0741152742 Viata are prioritate! FotoFinder Vexia Singurul sistem complet automatizat care iti spune daca ai cancer de piele! Acum in Constanta! Asocierea dintre expertiza clinica si dermatoscopie cu cea mai recenta tehnologie digitala identifica cancerul de piele înainte de a-ti pune viata în pericol. Nou! Or-Light SPL Epilare definitiva, Rejuvenare, Acnee,  Rozacee, Cuperoza, Melasma, Teleangiectazii Important! Tratamente si proceduri sub supraveghere medicala! Cu pana la 80% mai putin par nedorit inca de la prima sedinta! Eficient pentru femei dar si pentru barbati! Atentie! Cele mai mici preturi din Constanta faci 6 sedinte si platesti pentru 5! 
Informatii contact Locatie: B-dul Tomis 142A, Etaj 3 (vis a vis, in sensul giratoriu de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta”Sf.Andrei” Constanta)
"Ochiul vede ce mintea stie deja"
Cauter cu radiofrecventa RF Magic
CryoSpray
FotoFinder Vexia
Programari la: tel: 0741152742 email: dermatologieconstanta@yahoo.com
Or-Light SPL YPERION cea mai noua tehnologie in epilare si fotoregenerarea faciala